Orthriophis taeniururs friesi ( Taiwanese Beauty Snake ) WERNER, 1926

07.08.2012 18:03

 

Úvod:

Druh Orthriophis taeniurus má viacero poddruhov, no O.t. friesi, je podľa mňa najbežnejšie chovaným v teráriách. Orthriophis taeniurus friesi je zrejme najpopulárnejšou ázijskou užovkou vôbec, hlavne kvôli zaujímavému sfarbeniu a kresbe, ale aj kvôli svojej veľkosti.

 

  Portrét dospelej samice Orthriophis taeniurus friesi

 

 

Výskyt:

Orthriophis taeniururs friesi je endemiton ostrova Taiwan, kde sa vyskytuje až do  výšky 1000 m.n.m. Obýva rôzne biotopy, od skalnatých území s nízkou vegetáciou až po lesy a oblasti blízko vody. Tento viac menej denný a semiarboreálny druh hada sa objavuje aj ľudských usadlostiach, kde hľadá potravu.

Na Taiwane bol tento had kedysi považovaný za delikatesu rôznych reštaurácii a jeho koža bola v garbiarskom priemysle veľmi cenená a používaná pri výrobe kabeliek a topánok.

Dnes je našťastie tento druh na Taiwane chránený a ich chov je na tomto ostrove zakázaný.

V prírode sa ich dieta skladá z rôznych hlodavcov, vtákov a ich vajec, jašterov, ale aj netopierov.

  Mapa výskytu

 

 

Veľkosť:

Orthriophis taeniurus friesi bol až do nedávna považovaný za najväčší poddruh Orthriophis taeniurus. Tento titul im bol ale zobraný keď sa v chovoch objavili tzv. Blue Beauty Snake (Orthriophis taeniurus callicyanous SCHULZ 2010), ktoré presahujú dĺžku 3 metre. O.t. friesi je rýchlo rastúci had, ktorý pri správnom kŕmení hravo dosiahne dĺžku okolo 120 cm za jeden rok života. Dospelé jedince merajú v priemere okolo 230-250 cm, no sú známe jedince, ktoré sa približovali k trojmetrovej hranici. Napriek svojej značnej dĺžke, nepatria tieto hady medzi ťažké, ako napríklad pytóny či veľhady. Priemer ich tela v dospelosti je približne 5-7 cm.

  Dospelý pár Othriophis taeniurus friesi

 

 

Povaha:

Mláďatá sú väčšinou veľmi defenzívne, stavajú sa do typickej hadej obrannej pozície, syčia, útočia. Jedná sa o rýchle hady, mláďatá sa väčšinou skôr ako zaútočia dajú na útek. Vekom a pravidelnou manipuláciou sa toto správanie zlepšuje a zvieratá sa stávajú kľudnejšími.

Dospelé zvieratá bývajú pomerne kľudné, no stále treba mať na rozume, že sa jedná o veľké zviera, ktoré človeku môže spôsobiť zranenie.

 

  Následok uhryznutia

 

Potrava:

Mláďatá sú hneď zo začiatku schopné prijať veľké holíčatá, či malé medvedíky myší, kŕmiť je potrebné približne každých 5 - 7 dní, s tým, že sa veľkosť a množstvo koristi počas rastu mláďat zvyšuje.  Vo veku, kedy sú hady schopné prijímať dospelé myši je vhodné interval kŕmenia predĺžiť na 7 - 10 dní. Dospelé zvieratá prijímajú stredné až veľké potkany, no takisto inú primeranú korisť ako škrečky, morčatá či kuriatka. Ja osobne kŕmim svoje dospelé hady približne 2 - 3 za mesiac. Tieto zvieratá sú v čase kŕmenia veľmi agresívne a preto by sa im mala potrava podávať výhradne s peánu či kliešťov, aby sa predišlo zbytočnému zraneniu chovateľa. Jedná sa o rýchle žerúce hady, no pri vyrušení sa môžu vyľakať, svoju korisť pustiť a ujsť do bezpečia.

 

  Mladý samec požierajúci myš

  Dospelá samica požierajúca potkana

 

Veľkosť terária:

Mládatá:

 Mláďatá sa dajú chovať v malých teráriách či plastových boxoch. V mojom chove používam plastové nádoby 20x20x11 cm (DxŠxV).

 Tieto boxy sú zo zadu vyhrievané výhrevným káblom, ktorý je napojený na termostat. Táto nádoba vystačí mláďatám niekoľko mesiacov. Ako substrát je vhodné použiť noviny, papierové obrúsky či iný hygienický substrát. Mláďaťu je vhodné poskytnúť úkryt, kde si môže pri vyrušení zaliezť. Miska na vodu je samozrejmosťou. Ubikáciu je potrebné prispôsobovať veľkosti hada, preto je potrebné počas rastu ubikácie meniť, zväčšovať.

 

Dospelé zvieratá:

Keďže sa jedná o pomerne aktívne hady a hlavne veľké hady, je potrebné zariadiť veľké terárium. Ako úplne minimum odporúčam pre 1-2 kusy terárium 120x60x60 cm (DxŠxV) plné možností na lezenie, keďže sú to semiarboreálne zvieratá, konáre, či korkové tuby sú vhodným doplnkom terária. Takéto terárium je možno vyhrievať viacerými spôsobmi, no najviac sa mi osvedčila obyčajná žiarovka. Takisto je terárium možné vyhrievať topnými rohožami či káblami napojenými na termostat.

 

 

Dekorácie a Substrát:

Ako už bolo spomenuté,  Orthriophis taeniurus friesi sú aktívne hady, preto je vhodné vybaviť terárium rôznymi dekoráciami. Osobne používam konáre a rúry z korkového dubu, no iné neplesnivejúce drevo je taktiež vhodné, neodporúčam drevo ihličnanov. Ďalšou možnosťou sú rastliny, či už živé, alebo umelé. Z praktického hľadiska sú lepšie určite umelé, hady ich nepolámu a dajú sa v prípade potreby ľahko umyť. Takisto je možné použiť veľké kamene, ktorými hady nebudú vedieť pohnúť. Všetky dekorácie v teráriu musia byť starostlivo upevnené aby nedošlo k zraneniu nášho chovanca.

Ďalšou zložkou terária je substrát, na dnešnom trhu je na výber enormné množstvo substrátov do terárii, no nie všetky sú pre tieto užovky vhodné. Za najvhodnejšie substráty pokladám noviny, hobliny, rašelinu, cyprišovú kôr a píniovú kôru, ktorú sám používam. Z hľadiska hygieny a ceny sú na tom najlepšie noviny, no pohľad do terária s letákmi Kaufland či Tesco nie je taký pekný a už vôbec nepripomína prirodzené prostredie zvieraťa. Hobliny bývajú prašné a často plesnivejú, ja som s plesňami skúsenosť nemal, no hobliny nepovažujem za najlepší substrát. Suchá rašelina je extrémne prašná, cypriš rovnako. Ja používam píniovú kôru, pekný, savý, neprašný substrát, no cenovo vyššie ako hobliny či noviny.

 

 

Teplota a Vlhkosť:

Hady sú poikilotermné (ektotermné, studenokrvné) živočíchy,  čiže živočíchy, ktoré si nie sú schopné udržať pomerne stálu telesnú teplotu. Ich telesná teplota preto závisí na teplote prostredia, preto je veľmi dôležité dosiahnuť v teráriu správne teploty. Denná teplota 28-30° na teplom konci terária a 22-25°C na studenom konci je pre Orthriophis taeniurus friesi ideálna. Denné teploty nad 30°C týmto užovkám nevyhovujú a často sa stávajú podráždenými. Nočná teplota postačuje izbová (21-24°C).

Vlhkosť udržujem na 60-75% občasným rosením terária, Je vhodné poskytnúť užovkám vlhký úkryt a veľkú misku na vodu kde sa môžu kúpať. Ako vlhký úkryt užovke postačí plastový box s vlhkým rašelinníkom. V období zvliekania je vhodné rosiť častejšie a udržovať vlhkosť vo vyššej hranici.

 

 

Hibernácia:

Ako väčšina užoviek chovaných v zajatí, aj užovky Orthriophis taeniurus friesi  vyžadujú hybernáciu. Pred začiatkom hibernácie nesmieme hada kŕmiť 4 týždne, počas tejto doby udržujeme teploty v teráriu rovnaké ako po zvyšok roka, aby sme hadovi umožnili potravu stráviť a úplne sa vyprázdniť. Toto kritérium je veľmi dôležité, pretože hociaký zvyšok potravy v tele hada môže počas hybernácie vylučovať toxíny, ktoré ho môžu spoľahlivo zabiť. Teplota by sa mala počas niekoľkých týždňov postupne znižovať na požadovanú teplotu 12-16 °C. Zviera v tomto období v žiadnom prípade nekŕmime, no musí mať stále dostupnú čersvú vodu. Tieto podmienky sú pre bytových teraristov často nedostiahnuteľné, preto väčšina chovateľov umiestňuje zvieratá do plastových boxov dostačujúcich rozmerov, ktoré následne umiestnia na miesto s požadovanou teplotou. Takýto box musí byť dobre uzavretý, vetraný a neprístupný škodcom akými sú hlodavce, ktoré môžu naším chovancom v čase hibernácie ublížiť. Miesto na zimovanie by malo byť tmavé a prístupne chovateľovi. Pravidelná výmena vody je potrebná aj v tomto období. Po 12-16 týždňoch hibernácie začneme teploty pomaly zvyšovať, teploty zvyšujeme po dobu 1-2 týždňov., následne môžme ponúknuť potravu.

 

 

Odchov:

Samce tejto užovky sú pri dobrom kŕmení schopné párenia už v 18 mesiaci života. Samice by mali mať pri prvom pokuse o párenie ideálne 3 roky a aspoň 180 cm. Takisto by mali byť dobre kŕmené aby nabrali váhu. Menšie samice môžu mať problémy pri kladení vajec, čo môže mať fatálne následky. Ja osobne som sa o prvý odchov pokúsil keď mala samica približne 200 cm a 3 roky. Samica sa po hybernácii zvlečie, potom k nej pripúšťame samca. Samce v tomto období zvyknú odmietať potravu, po niekoľkých kopuláciách môžme pozorovať, že samice začína ovulovať, vtedy od nej samca oddelíme. Samici ponúkame raz týždenne primeranú korisť, nadmerná korisť nie je vhodná. Samica časom prestane potravu prijímať úplne, to je počas gravidity úplne normálny jav. Samici netreba potravu vnucovať, počas gravidity je dôležité aby zviera nebolo stresované.

Samici do terária vložíme kladisko. Plastový, najlepšie tmavý box, do ktorého sa samica pohodlne skrúti. Do vrchnáka vyrežeme otvor, ktorý je dostatočne veľký aby ním had prešiel. Do vnútra boxu vložíme vlhký rašelinník.

Samica kladie približne 40-60 dní po párení. 5-14 dní pred kladením sa samica zvlečie, následne si hľadá miesto na kladenie. Kladisko kontrolujeme veľmi opatrne, aby sme zviera nevyľakali pri kladení, to môže viesť k zadržaniu znášky, ktorá môže skončiť fatálne. Kladisko stačí kontrolovať 1-2 krát denne.

Samica kladie 5-20 vajec veľkých približne 5x3 cm, svoje vajíčka si chráni, preto je potrebné ich vyberať veľmi opatrne, aby sa nepretočili, pri vyrušení samica robí cukavé pohyby a môže vajíčka poškodiť.

 

  Kopulácia

  Kopulácia

  Kladenie

 

 

Inkubácia:

Pred inkubáciou je vhodné nastaviť si inkubátor na požadovanú teploty a boxy s inkubačným substrátom mať pripravené predom. Takto zaručíme, že inkubačný substrát bude mať správnu teplotu pred tým, ako naň položíme vajíčka. Ako inkubačný substrát používam vermikulit, ktorý miešam s vodou v hmotnostnom pomere 1:1. Keď vezmem do ruky vermikulit a stlačíme ho, nemala by z neho kvapkať voda, no mal by držať pohromade. Pred premiestňovaním vajec by si mal chovateľ umyť ruky, aby zabránil prenosu nečistôt na vajíčka. Box by mal mať celý vrchnák, aby sa vlhkosť držala na 95-100%, na vrchnáku sa bude kondenzovať voda, no ak sa na ňom kondenzujú prísliš veľké kvapky, znamená to, že substrát je veľmi vlhký, na vajíčka tátko kondenzovaná voda kvapka nesmie. Takýto vrchnák jednoducho utrieme a vrátime naspäť.Vajíčka by sme počas inkubácie mali kontrolovať každý týždeň, je to potrebné aj pre výmenu vzduchu v inkubátore a v inkubačnom boxe. Vajíčka totiž dýchajú, prijímajú kyslík a vypúštajú oxid uhličitý, pri veľkej koncentrácii oxid uhličitého vajíčka zahynú. Vajíčka inkubujeme pri teplote 25,5 - 29 °C pri týchto teplotách sa užovky liahnu za 55 - 75 dní. Ja osobne som vajíčka inkuboval na 27°C a užovky sa liahli 65-66 dní od nakladenia. Vajíčka O.t. friesi sú pomerne tvrdé a viacero chovateľov prišlo o celé znášky kvôli neschopnosti mláďat prezerať sa von. Ak sa po prvom prerezaní ostatne vajíčka nevyliahnu do troch dní, odporúčam ich narezať manuálne. Tento zákrok je potrebné robiť veľmi opatrne, so žiletkou, prípadne nožnicami. Najsilnejšie zvyknú byť mladé inkubované na nižších teplotách, pri vysokých teplotách a vysokej vlhkosti, často dochádza k deformáciám hlavy a chrbtice, preto odporúčam nikam sa neponáhľať a inkubovať skôr na nižších teplotách. Mláďatá je po vyliahnutí vhodné rozdeliť aby sa predišlo stresu, takisto sa týmto predíde kanibalizmu a chovateľ si môže viesť individuálne záznamy o každom z mláďat.

  Vajíčka pripravené na inkubáciu

  Liahnutie

  

  Liahnutie

  Mláďa po prvom zvleku
 

 

Autor: Ladislav Vasil